Köszöntő

Üdvözöllek a nagyszerű Somló hegy kis kézműves pincészetének honlapján!

“Kézműves az, aki minden tőkéjét személyesen ismeri.” – Joós Elek

Rólam

2008 óta foglalkozom borászattal Somlón. Elsősorban magamnak szerettem volna megmutatni, hogy képes vagyok iható bort készíteni. Sikerült. Ahogy nőtt a terület, és a tapasztalat, úgy lett egyre több és – remélem – jobb a borom. Ebben borversenyeken elért eredményeim is megerősítettek. Célom, hogy a lehető legjobb minőséget hozzam ki a területről. A Somló partner ebben, az időjárással viszont birkózom, több-kevesebb sikerrel.

A zöldmunkákban és a szüretben segítségemre van a párom, Babi. A többi munkát egyedül végzem, beleértve a borászati teendőket is. Külső segítséget nem veszünk igénybe.

Mivel Budapesten lakunk, elég sokat ingázunk (néha egyedül, néha hármasban – mert a macskánkat is visszük 🙂 ), de vállaljuk, mert a minőségi munkavégzést semmi sem hátráltathatja.

Három pincével rendelkezünk, a legnagyobban – mely 2014-ben épült meg – készülnek a borok.

Az Aranyszem „márkanév” utal az érett, aranyló szőlőszemekre, és egyben pincénk „védőszentjére”.

Szőlő

A hegy déli oldalán, az Apátsági dűlőben művelem kicsiny, mindössze 1/3 hektárnyi birtokom. A szőlőmunkának abszolút prioritása van, jó bor csak minőségi terméstől várható.

Fajtáim: Tramini, Olaszrizling, Furmint, Zöld Veltelini, Szürkebarát.

– Művelésmód: alacsony kordon. A sorok észak-déli irányúak, így mindkét oldalukat éri a napfény

– Metszés, hajtásválogatás: A szálvesszőn 5-8 rügyet hagyok, fajtától és az adott tőke erőnléti állapotától függően.

– Növényvédelem: A célszerűség vezérel. A permetezések számát igyekszem minimalizálni, de amikor szükséges, felszívódó szereket is bevetek. Elvem, hogy jó bor csak egészséges szőlőből születik, a betegségektől, kártevőktől sanyargatott szőlőtőkéktől nem várható megfelelő termés.

– Tápanyag utánpótlás: Eddig szerves trágyázást nem alkalmaztam, a tőkék erőnléti állapota ezt nem indokolta. Műtrágyázni később sem fogok. Levéltrágyázást a növényvédelmi permetezéssel egy munkamenetben alkalmazok.

– Talajművelés: Kapálógéppel, sorok kézi kapálással. Esetenként őszi-tavaszi csörlős ekézés a mélyebb talajlazítás érdekében.

– Zöldmunka: Év közbeni rendszeresen munkavégzés, célszerűen a permetezések előtt történik. Fontosnak tartom a gondozott, szellős lombfal kialakítását, fenntartását.

– A must cukor- és savtartalmának szabályozása: Az időjárást nem befolyásolhatjuk, de a lombfal időjáráshoz igazított magasságával, fürtritkítással, a szüret időpontjának megválasztásával igyekszem elérni, a kívánt értékeket.

– Szüret: Lehetőség szerint enyhe túlérésben történik. Így találom meg a megfelelő aromavilágot. Szigorúan kíméletesen, szellős, zöldséges rekeszekben történik (8-10 kg-os adagokban), így világos, hogy a bogyók nem sérülhetnek. Szüretelő brigád nincs, ketten a párommal végezzük a munkát.

– Must: Hűtésre az éjszakai, hajnali alacsony hőmérsékletet használom. A zúzó-bogyózó rozsdamentes, a hagyományos prés kosara szintén. Egyszerre max. 300 kg-os adagot dolgozunk fel. A cefrét esetenként kénezzük, áztatás 2-18 óra között, fajtától, hőmérséklettől függően. A mustot 12 órát ülepítem, a tisztája megy a hordóba. Fajélesztő használata manapság kevésbé divatos, bár szerintem nem ördögtől való. A késői fajtáknál szeretem használni, mivel a szüret sokszor novemberben történik, a pince hamar lehűl, ilyenkor nem mindig biztosított a cukortartalom teljes kierjedése. A maradékcukrot egyrészt nem kedvelem, másrészt kockázatot rejt. Az igazi feladat a fajtának és a borvidéknek megfelelő élesztő megtalálása. A korai fajtáknál erre nincs szükség.

– Bor: Többnyire tölgyfahordókban erjednek, érnek. Esetenként használok tartályt, de inkább csak borkezelések alkalmával, és ideiglenes tárolásra. A borokat két vagy háromszori fejtést követően derítem, erre bentonitot használok. Kínosan ügyelek arra, hogy a hordók mindig tele legyenek. A kénszint ellenőrzése is rendszeres feladat. Előnyben részesítem a többszöri kénezést, kisebb mennyiséggel. A borok min. 6 hónapot töltenek hordóban, esetenként többet. Előzetes laborvizsgálat ill. stabilitási próbák elvégzése után kerülnek palackba, melyben további 3-6 hónapot érnek. Ezután kerülhetnek csak értékesítésre.
A hordók fája zempléni tölgy, készítőjük Dósa Attila Szentmártonkátán, ill. a budapesti Kádár kft terméke.
A palackba töltést Istvándi Tamás végzi Szentbékkállán, teljes megelégedésemre.

Az előállított borok stílusa inkább a parafadugó alkalmazását kívánja, ezért a Naturo-Kork első osztályú dugóját használom.

A dizájn Pataki Anikó www.amare.hu munkája.

Boraim

 

Furmint 2014.
Palackszám: 160

Aranysárga színű bor. Illata kezdetben neutrális, majd fémes, némi kajszibarackdzsemmel. Ízvilága érdekes, teás, mazsolás, amelyet hosszan megmaradó, határozott savérzet támogat.

Alk.: 12%

2015-es évjárat

Zöldveltelini 2015.

Világos aranyszínű bor zöldes széllel. Tűzköves, fűszeres, gyümölcsös, leginkább zöld almára emlékeztető illat. Vaníliás, gyümölcsös íz, kivivel, egressel és leheletnyi őszibarackkal. Közepes test, eleven savak, közepesen hosszú lecsengés.

Palackszám: 340
Alk.: 12,5%, Sav: 5,2 g/l, Cukor: 1,5 g/l, Extrakt (cukormentes): 18,9 g/l

Olaszrizling 2015.

Friss, zöld almás illatú, egyenes bor, szép savszerkezettel. Finoman kesernyés lecsengés, a fajtára jellemző mandulás utóízzel.

Palackszám: 620
Alk.: 13%, Sav: 4,7 g/l, Cukor: 1,6 g/l, Extrakt (cukormentes): 17,5 g/l

Furmint 2015.

Lassan nyíló illatában fás-gyümölcsös jegyek. Almás ízvilág némi vaníliával, cizellált savszerkezettel. Hosszú bor, sokáig megmaradó ízekkel, nagy potenciállal.

Palackszám: 400
Alk.: 12,5%, Sav: 5,7 g/l, Cukor: 2,2 g/l, Extrakt (cukormentes): 18,3 g/l

Szürkebarát 2015.

Gyönyörű világos csillogó aranyszín. Ízes-zamatos bor, körülölelő korty, krémes textúra. Nőies férfiaknak, férfias nőknek, férfias férfiaknak, nőies nőknek.

Palackszám: 200
Alk.: 13,5%, Sav: 5,4 g/l, Cukor: 1,9 g/l, Extrakt (cukormentes): 19,7 g/l

Tramini 2015.

Illatában nyári eső utáni hangulat, kövek közül előbukkanó virágok. Egyensúlyos, édeskés, ízes, domború, életigenlő bor szép savakkal mély, gyümölcsös-fűszeres ízekkel. Mint egy szerenád a rózsakertben. A somlói száraz borral barátkozók térítőbora.

Palackszám: 870
Alk.: 13%, Sav: 5,5 g/l, Cukor: 2,2 g/l, Extrakt (cukormentes): 19,7 g/l

Sárgamuskotály 2015.

Sokrétű, rendkívül komplex illatában lime, virágok, grapefruit, őszi- és kajszibarack, narancshéj. Dzsúzos, csupa élet, harapható, ásványos korty. Ilyen a somlói dolce vita. Intenzív, vibráló, játékos bor, méltán a pince kincse.

Palackszám: 150

 

Elérhetőség, vásárlás


Lehetőség van a pincénél, kóstolóval vagy anélkül. Ugyanez megoldható Budapesten is, előzetes egyeztetés alapján.

A bor áraink évjárat és mennyiség függőek. Érdeklődjön!

Somlói látogatás alkalmával program összeállításában és szállás keresésében szívesen segítek.

Joós Elek